Duurzaam en innovatief nieuws

 • Afrika wil duurzame energie voor het hele continent - 8 december 2015

  Op de COP21 hebben Afrikaanse landen een plan gepresenteerd om in 2020 minimaal 10 gigawatt hernieuwbare energie op het continent te produceren. In 2030 moet dit 300 gigawatt zijn. De African Development Bank (AfDB) is een van de grootste sponsoren van het initiatief.

 • Efficiënte energie uit zwaartekracht - 7 december 2015

  De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om op een duurzame manier thuis gratis energie op te wekken. Aan zon en wind voegt Ruijssenaars een derde techniek toe, een mechanische. Door een gewicht blijvend uit balans te brengen, komt er energie vrij. Voor de techniek is inmiddels patent aangevraagd.

 • Nieuw energieopslagsysteem bevindt zich onder water - 24 november 2015

  De duurzame start-up Hydrostor Inc. heeft onlangs een nieuw energieopslagsysteem gelanceerd. Drie kilometer van de kust van Toronto (Canada) en 55 meter onder water wordt energie, in de vorm van samengeperste lucht, opgeslagen in ballonvormige constructies.

 • Geld voor innovatie vloeit weg uit Nederland - 19 oktober 2015

  Nederlandse ondernemingen investeren steeds meer in R&D (onderzoek en ontwikkeling) in het buitenland. En er komt ook steeds minder onderzoeksgeld van buitenlandse ondernemingen hier naartoe.
  Vooral uitgaven op het gebied van innovatie worden steeds vaker in het buitenland gedaan, schrijft het Rathenau Instituut in een rapport.

 • Lokale opslag voor duurzame energie balanceert productie en consumptie - 19 oktober 2015

  “De verdere ontwikkeling van opslagtechnologieën is een belangrijk element van de energietransitie. Energy Neighbor vergroot de lokale consumptie van gegenereerd vermogen, reduceert de belasting van het net en faciliteert de uitbreiding van de productiecapaciteit van duurzame energie. Beieren loopt hierin voorop.”

 • Met deze 5 projecten gaat Utrecht voor titel zonnehoofdstad - 12 oktober 2015

  Bedrijven, de gemeente en particulieren in de stad Utrecht plaatsen in steeds grotere projecten zonnepanelen op daken. Het laatste project betreft duurzame stroom van dertig gemeentelijke gebouwen.

 • Doel 16% duurzame energie in 2023 binnen bereik - 9 oktober 2015

  De doelstelling van het kabinet om in 2023 16% duurzame energie op te wekken wordt naar verwachting gehaald. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten naar aanleiding van de publicatie van de Nationale Energieverkenning (NEV) 2015.

 • Giga energieopslag nodig voor betrouwbare duurzame energie - 8 oktober 2015

  Nederland moet gaan werken aan technieken om duurzaam geproduceerde energie op te slaan. De duurzaamheidsdoelstellingen van de EU en Nederland op de lange termijn (2050) zullen leiden tot een massieve elektrificatie van de energievoorziening uit duurzame bronnen.

 • Voorlichting: Demonstratie Energie-Innovatie regeling - 28 augustus 2015

  Tot en met 27 oktober kunt u aanvragen indienen voor de regeling Demonstratie energie-innovatie. Deze regeling is bedoeld voor investeringsprojecten die het stadium van een prototype voorbij zijn en voor het eerst in de markt worden toegepast, nét voor (grootschalige) marktintroductie. Bent u geïnteresseerd? Kom donderdag 3 september naar de voorlichtingsbijeenkomst.

 • Gouden toekomst voor plastic zonnecellen? - 25 augustus 2015

  Zonnecellen van plastic die net zo veel stroom leveren als de huidige van silicium maar tegen een fractie van de kosten. Als wetenschappers van de Amerikaanse Stanford Universiteit hun optimisme waarmaken, wordt de wereld nog eens overstroomd door zonnestroom.

Op de hoogte blijven?