Duurzaam en innovatief nieuws

 • Innovatie maakt duurzame energieopslag betaalbaar - 13 juni 2016

  In de transitie naar duurzame energie mist wereldwijd een belangrijke schakel: betaalbare energieopslag. Het bedrijf Elestor ontwikkelt op dit moment een zogenaamde flow-batterij, die de opslag van duurzame energie economisch rendabel kan maken.

 • Adidas: ‘Klaar om productie met oceaanplastic op te schalen’ - 10 juni 2016

  Voor de ontwikkeling van de sneaker werkte adidas samen met de milieuorganisatie Parley for the Oceans. De sneaker, waarvan vorig jaar een prototype werd gepresenteerd, is gemaakt van plastic afval dat Parley for the Oceans uit de oceanen haalt.

 • Engie energieconcept 2.0: duurzame synergie voor Future Cities - 24 mei 2016

  Het energieconcept 2.0, dat heeft Engie Services in Amsterdam voor ogen. Vergaande integratie van WKO, stadswarmte en energie uit oppervlaktewater moeten het gebied rond het IJ verduurzamen. Dit vormt qua synergie een blauwdruk voor de energievoorziening in de stad van de toekomst.

 • Van gascentrale naar opslaglocatie voor zon en wind - 14 april 2016

  De komende 10 jaar wordt de gascentrale in de Groningse Eemshaven omgebouwd tot een ‘superbatterij’ voor de opslag van zonne- en windenergie. Daarmee belooft de centrale het aanbod CO2-vrije en hernieuwbare energiebronnen uit te breiden.

 • OVG test eerste Delftse zonneramen op kantoorvloer - 11 april 2016

  De eerste transparante ramen ter wereld die zonlicht omzetten in elektriciteit zijn binnenkort een feit op de kantoorvloer. De zogeheten PowerWindow van de start-up Physee wordt in samenwerking met OVG Real Estate (OVG) getest.

 • Grote weckpot verplaatst energie van de zomer naar de winter - 4 maart 2016

  De Udense start-up Ecovat bouwt enorme ondergrondse warmtebuffers. Water met temperaturen tot 90 graden Celsius dient in deze ‘grote weckpotten’ als opslagmedium voor zonnestroom en windenergie. Ecovat zet duurzame elektriciteit om in warmte. In betonnen watertanks, enkele tientallen meters diep en breed, blijft deze warmte maandenlang behouden.

 • Tennet zet 25.000 stekkerauto’s in als mobiele accu - 10 februari 2016

  Tennet en The New Motion zetten dit jaar duizenden elektrische auto’s in voor stabilisering van het elektriciteitsnet. Wereldwijd zou niet eerder een systeem op deze schaal zijn opgetuigd.

 • Boeing maakt reversibel energie opslagsysteem - 9 februari 2016

  Boeing heeft na zestien maanden ontwikkeling een brandstofcel-energieopslagsysteem afgeleverd dat gebruikmaakt van een zogenaamde ‘reversibel vaste-oxide brandstofcel’- technologie. Hiermee is energie uit duurzame bronnen (zoals de wind en de zon) op te slaan voor de productie van schone elektriciteit zonder uitstoot.

 • 3D-geprinte vliegtuigwand vermindert CO2-uitstoot - 11 januari 2016

  Airbus en Autodesk hebben een nieuwe productietechniek ontwikkeld voor vliegtuigwanden, waardoor deze 45 procent lichter te produceren zijn. Dit moet de CO2-uitstoot van vliegtuigen aanzienlijk verminderen.

 • Algemene Rekenkamer: Energiebeleid onvoldoende duurzaam - 10 december 2015

  Ook waarschuwt de Rekenkamer voor de paradox dat meer duurzame energie niet per definitie leidt tot minder broeikasgassen. Dat komt door een weeffout in het systeem voor de handel in emissierechten.

Op de hoogte blijven?