Duurzaam en innovatief nieuws

 • Eerste huis van 100% gerecycled materiaal - 13 september 2016

  Het Resource House in Heerlen wordt het eerste energieneutrale woonhuis in Nederland, dat compleet bestaat uit hergebruikte materialen en grondstoffen. Zo wil Studio Erol laten zien dat het huidige bouwproces omgekeerd kan worden, als bouwpartijen anders omgaan met materialen en het bouwproces door innovaties laten sturen.

 • Elektrische auto laadt zichzelf op door ingebouwde zonnepanelen - 12 september 2016

  De elektrische auto krijgt een actieradius van 240 kilometer op een volle batterij en wordt uitgerust met 7,5 vierkante meter aan zonnepanelen. De topsnelheid zal rond de 140 kilometer per uur liggen. Het meest opvallende detail is misschien nog wel de prijs: die ligt volgens de makers lager dan € 16.000. De prijs van de ...

 • Slimme brillen laten spoorwegwerkzaamheden sneller verlopen - 18 augustus 2016

  Door gebruik te maken van slimme brillen zijn spoorwegwerkzaamheden sneller te doorlopen en kunnen spoorwegbedrijven flink op onderhoudskosten besparen. De slimme brillen maken gebruik van Augmented Reality (AR). Deze technologie stelt de gebruiker in staat om de werkelijkheid waar te nemen waaraan elementen door een computer zijn toegevoegd.

 • Komt de eerste Hyperloop in Dubai te staan? - 17 augustus 2016

  Hyperloop One ziet Dubai als potentiele locatie voor de allereerste commerciële route van de supersnelle buizenpost.
  Het Hyperloop-transportsysteem, een concept uit de koker van Tesla-CEO Elon Musk, is gebaseerd op buizen waarbinnen capsules zich met snelheden van circa 1.200 kilometer per uur voortbewegen.

 • Een lagere energierekening door daglicht - 12 augustus 2016

  Er is geen energiezuiniger product dan daglicht. Toch valt er in de gebouwde omgeving nog een wereld te winnen als het gaat om het faciliteren van daglichttoetreding. Architecten en aannemers verschuilen zich vaak achter argumenten als de lagere isolatiewaarde van glas en de kans op hinderlijk zonlicht.

 • Robot bouwt bakstenen huis binnen twee dagen - 3 augustus 2016

  Volgens het bedrijf kan de zogeheten Hadrian X duizend bakstenen per uur metselen. De metselrobot kan met een vrachtwagen naar elke bouwlocatie worden gebracht en een aantal uur per dag bakstenen metselen voor de bouw van een woning.

 • Kabinet haalt € 1 mrd voor hernieuwbare energie naar voren - 13 juli 2016

  De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland zit in de lift. Vooral zonne-energie maakt een opmars. Het kabinet haalt daarom € 1 mrd aan subsidie naar voren. Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie. In 2016 is daarmee in totaal € 9 ...

 • Duurzame energie vraagt om aanpassing regelgeving - 6 juli 2016

  Vanwege de toename van duurzame energie veranderen de vraag- en aanbodpatronen op het elektriciteitsnet. De marktregels voor de elektriciteitsvoorziening moeten daarop aangepast worden. Op 30 juni jl. werden concrete aanbevelingen daaromtrent, samengevat in het rapport ‘Markt en Flexibiliteit’, overhandigd aan plaatsvervangend directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken, Birgitta Westgren.

 • Nobelprijswinnaar Steven Chu over onze energietoekomst - 26 juni 2016

  De risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering zijn zo groot, dat we alles op alles moeten zetten om de uitstoot van CO2 te verminderen, aldus Nobelprijswinnaar Steven Chu en oud-minister van Energie in de regering Obama tijdens een openbaar collega aan de TU Delft.

 • Moderne energiebesparing in eeuwenoude werfkelders - 21 juni 2016

  Steeds meer historische Utrechtse werfkelders worden gerenoveerd tot atelier, kantoor, winkel of zelfs woonruimte. De gevels blijven als beschermd stadsgezicht intact, maar binnenin de kelders krijgen de eigenaars alle ruimte voor hun eigen inrichting. Aan de Oudegracht ter hoogte van de Twijnstraat zijn drie Middeleeuwse werfkelders via warmtepompen aangesloten op een duurzame energiebron: grondwarmte. Een ...

Op de hoogte blijven?