Duurzaam en innovatief nieuws

 • Knoop van zilver uit röntgenfoto’s - 24 april 2017

  DutchSpirit, producent van duurzame bedrijfskleding, heeft een knoop ontwikkeld die is gemaakt van het zilver uit gerecyclede röntgenfoto’s.

 • Wetenschapper bedenkt duurzame oplossingen voor beton - 30 maart 2017

  Een wetenschapper aan de Amerikaanse University of Wisconsin-Milwaukee (UWM) heeft verschillende betonmengsels ontwikkeld, die infrastructuur moeten verduurzamen. Deze oplossingen leiden tot buigbaar, waterafstotend en waterdoorlatend beton.

 • Dit kunstmatige blad zet CO2 en zonlicht om in brandstof - 6 maart 2017

  Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat brandstof maakt van CO2. De energie komt van de zon.

 • Rolls-Royce onthult elektrisch conceptschip van de toekomst - 23 februari 2017

  Rolls-Royce Marine heeft zijn conceptschip van de toekomst onthuld: de Electric Blue. Het containerschip is elektrisch, modulair en klaar voor de toekomst.

 • Flinterdun zonneraam binnen 1 jaar terugverdiend - 15 december 2016

  Het flexibele glas heeft een dikte van 0,1 millimeter en is voorzien van een coating met zonnecellen. Volgens SolarWindow kan dit materiaal groene stroom opwekken en naast gebouwen, verwerkt worden in vliegtuigen, auto’s en militaire voertuigen. Ook is het flexibele zonne-materiaal geschikt om op niet-vlakke oppervlakken zonnestroom op te wekken.

 • Tasjesprijs betekent minder afvaltassen op het strand - 26 november 2016

  De milieuorganisatie Marine Conservation Society telt elk jaar het aantal plastic tassen dat als zwerfafval wordt aangetroffen op de stranden in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Dit jaar werden minder dan zeven tasssen per 100 meter kustlijn aangetroffen, tegen elf in 2015.

 • Uber onthult plannen voor vliegende taxi’s - 29 oktober 2016

  Uber heeft plannen onthuld voor een toekomst waarin forenzen gebruik kunnen maken van kleine, vliegende voertuigen. Dit moet de overbelasting van wegen, en daarmee de uitstoot van schadelijke gassen, terugdringen.

 • ‘Onzichtbare’ zonnedakpan maakt monumenten duurzaam - 4 oktober 2016

  Het Nederlandse bedrijf Zep heeft dakpannen ontwikkeld waarin zonnecellen zijn verwerkt. Hiermee kunnen gebouwen energie opwekken, zonder dat de dakpannen afbreuk doen aan het uiterlijk van de gebouwen.

 • Zoutbatterij TNO de oplossing voor energiepositieve gebouwen - 22 september 2016

  TNO is erin geslaagd het energieoverschot van energieproducerende gebouwen lokaal op te slaan in een werkende warmtebatterij zonder verliezen. Dat meldt TNO donderdag. Energiepositieve gebouwen leveren netto meer energie dan ze verbruiken. Dit energie-overschot moet lokaal worden opgeslagen voor tijden dat het energieaanbod en de opwekking minder is.

 • Primeur in Leeuwarden: fietspad van gerecycled wc-papier - 17 september 2016

  ‘s Werelds eerste fietspad van gerecycled wc-papier is aangelegd tussen Leeuwarden en Stiens. Het consortium wint papiervezels uit afvalwater en maakt daar vervolgens asfalt van. Deze vorm van recycling is volgens het consortium uniek in de wereld.

Op de hoogte blijven?