Duurzaam en innovatief nieuws

 • Zonneboilers, warmtepompen en geothermie in proeftuin Ameland - 13 juni 2017

  Ameland wordt een energieproeftuin. Het waddeneiland wil voorop gaan lopen in de energietransitie in Nederland. Vanmiddag wordt hiervoor een convenant getekend door de gemeente Ameland, netbeheerder Liander, energiebedrijf Eneco, TNO, Gasterra, de NAM en Phillips.

 • Physee levert energieopwekkende ramen in Amsterdam - 6 juni 2017

  De Delftse start-up Physee gaat energieopweekend ramen leveren voor een nieuw te bouwen woontoren in Amsterdam.
  Bewoners kunnen bijvoorbeeld hun laptop of telefoon opladen vanuit de batterij die gevuld wordt met stroom opgewekt door de ramen.

 • ‘s Werelds grootste, drijvende zonnepark is nu online - 30 mei 2017

  ’s Werelds grootste, drijvende zonnepark, gelegen in Huainan (China), is deze week online gegaan. Het zonnepark, met een totale capaciteit van 40 megawatt, werd succesvol aan het elektriciteitsnet gekoppeld door Sungrow.

 • ‘Tesla’s zonnedak al uitverkocht tot 2018’ - 26 mei 2017

  Tesla liet in april weten dat het bedrijf bestellingen ging aannemen voor zijn langverwachte zonnedak. De zonnedakpannen blijken nu enorm populair. Volgens Electrek zijn ze al uitverkocht tot ‘ver in 2018’.

 • Grondstoffen uit afvalwater toegepast als hulpstof in asfalt - 23 mei 2017

  Wetterskip Fryslân kan uit afvalwater een nieuwe grondstof maken. Dat laat het Friese waterschap zien op de dijk van Ameland. Daar is maandag 22 mei een proefstrook asfalt gestort waarin cellulose, gewonnen uit wc-papier, is verwerkt. Het asfalt voldoet aan alle veiligheidsnormen.

 • Duurzame stoom en stroom met nanotechnologie uit restwarmte Tata - 16 mei 2017

  Een consortium bestaande uit RGS Development, Tata Steel, ECN, Engie en Ontwikkelingsbedrijf NHN gaat restwarmte met innovatieve hittepanelen omzetten in duurzame energie.

 • Bam maakt vaart met eerste hyperloop-testfaciliteit - 15 mei 2017

  Bouwconcern Bam sluit een partnerschap met de Delfste start-up Hardt Global Mobility om de eerste Europese testfaciliteit te realiseren voor een Hyperloop. Hiermee willen de partijen de technologie van het futuristische transportmiddel verder ontwikkelen.

 • Tesla: ‘Zonnedak is voordeliger dan traditioneel dak’ - 12 mei 2017

  Sinds woensdag neemt Tesla wereldwijd bestellingen aan voor zijn langverwachte zonnedak. Uit berekeningen van de autofabrikant blijkt dat gebruikers van het energieopwekkende dak goedkoper uit zijn dan woningeigenaren met een traditioneel dak.

 • Feiten en fabels over bio-plastics: ‘een genuanceerd verhaal’ - 4 mei 2017

  Over biologisch afbreekbare en biobased plastics bestaan hardnekkige misverstanden. Hoe zit het met de recyclebaarheid? En is bio-afbreekbaar de oplossing voor plastic soep?

 • Mijlpaal UK: Eerste kolenvrije dag sinds Industriële Revolutie - 25 april 2017

  Het Verenigd Koninkrijk is er afgelopen vrijdag in geslaagd om een volledige dag geen gebruik te maken van kolen bij het voorzien in de nationale vraag naar elektriciteit. Energiebronnen als gas-, wind-, zonne- en nucleaire energie zorgden voor de eerste werkdag zonder kolenenergie sinds de Industriële Revolutie.

Op de hoogte blijven?